Peter Örn, Korskyrkan, Vingåker 2010

Peter Örn vill ge plats för allvaret

VINGÅKER | I publiken | Samhälle | Höstkonferens | Korskyrkan | 16 oktober 2010

Allvaret måste få plats. Tystnaden måste få plats. Tvivlet och sökandet måste få plats. Det var Peter Örn tydlig med när han föreläste i Korskyrkan idag under den höstkonferens som samlade medlemmar i flera av Vingåkers kristna församlingar till en seminariedag.

Kyrkornas samarbetsorgan Vingåkers Kristna Råd bjöd in till höstkonferens idag. En konferens som inleddes med en föreläsning av Peter Örn med temat "Att gå vidare när livet inte blir som man tänkt sig". Efter lunch delades de närvarande in i grupper för samtal om hur man kan hantera de kriser och katastrofer som man kan komma att möta under livets gång.

Peter Örn har under många år på olika sätt varit i maktpositioner. Han har varit partisekreterare i folkpartiet, generalsekreterare för Röda Korset, vd för Riksteatern och vd för Sveriges Radio. Numer är han sin egen och håller föredrag och föreläsningar. Steget att starta eget kom sig av att han fick lämna Sveriges Radio som en förlorare. Den för honom ovana känslan av förlust gav upphov till en typ av kris som alla kan och någon gång troligen kommer att ställas inför, där man måste konfrontera sig själv med vad man egentligen har för drivkrafter och vill med sitt liv.

Men allra först manade Peter Örn till tystnad. En tystnad där de församlade var och en för sig i stillhet skulle tänka på det som just nu oroar i livet och sedan släppa det för att kunna vara närvarande i nuet under den här speciella dagen. Sådana tysta stunder menade Peter Örn att man bör hitta för sig själv helst varje dag så att man kan fortsätta i vardagen utan att den där oron hela tiden ligger och gnager.

Själva föreläsningen byggde Peter Örn upp som besök i olika rum där det första var sjukrummet, det rum som alla förr eller senare besöker på något sätt och som kanske mest tydligt konkretiserar livskriser och ställer frågor som "Vad gör jag med mitt liv?" och "Är jag den jag vill vara?" på sin spets. Han tog också in åhörarna i det maktens sammanträdesrum som han själv ägnat stor del av sitt liv åt.

Makt är i grunden något bra som kan väcka skaparkraft, enligt Peter Örn. Människor mår bra av att ha makten att kunna påverka, men den kan lätt bli både berusande och beroendeframkallande var budskapet. Han exemplifierade med hur han själv efter att ha skällt ut en medarbetare som gjort ett misstag först kände sig nöjd men sedan överväldigades av en känsla av tomhet, ånger och skam över att ha fått se det despotiska drag som han menar att alla har i sig hos sig själv.

Några andra rum han tog upp var det andliga rummet och det inre rummet där budskapet var att låta allvaret ta plats och att låta tystnaden och stillheten ta plats. Att det finns en önskan hos människor om allvar, fördjupning och sammanhang och att det sökandet kan få utrymme i stillheten och tystnaden, oavsett om det sker i kyrkan eller utanför den religiösa världen.

Efter en kaffepaus kom det så småningom igång en liten diskussion kring det Peter Örn föreläst om där han själv slog fast att "tvivel är ett vackert ord", att man måste tillåta sig själv att tvivla. Det hör till att vara människa oavsett om det är en tro man tvivlar i, att man som anhörig till en sjuk beter sig rätt eller att man bara i sitt yrkesliv och sin vardag tvivlar på att man verkligen är den där människan som man egentligen vill vara. Det tvivlet är en viktig del i att förstå sin egen ofullkomlighet och sårbarhet för att därigenom också kunna se, lyssna till och möta sina medmänniskor.

Urban Århammar

Peter Örn, Korskyrkan Vingåker 2010

Hem

© Hjälmarens Tidning 2010