Högsjöborna vill ha sin
syster kvar som det var

VINGÅKER | I publiken | Politik | Dialogmöte om sjukvården på landsbygden | Högsjö Folkets Hus | 10 juni 2010
Medverkande: Britta Bergström (s), Anneli Carlsson, verksamhetschef Vingåkers vårdcentral

Helst skulle Högsjöborna vilja ha sin distriktssköterska kvar som det var förr. Men på dialogmötet som landstinget bjöd in till i kväll kom också förslag om samverkan över länsgränsen med Örebro.

Under senvåren och den tidiga hösten anordnar landstinget 17 olika så kallade dialogmöten på mindre orter i Sörmland för att hämta in synpunkter om framtidens hälso- och sjukvård på landsbygden. Tidigare i kväll var det dags för Högsjö, men en olycklig krock med skolavslutningen gjorde att det ändå välbesökta Folkets Hus mest fylldes med folk från den äldre generationen i Högsjö. Därför lovade landstingspolitikern Britta Bergström (s) att återkomma med ett nytt möte i Högsjö när skolan startat i höst.

Först redogjorde Britta Bergström för den skatteväxling som gjort att en del av de arbetsuppgifter som landstingets distriktssköterskor tidigare skött har flyttats över till kommunerna från den 1 januari i år. Det gäller främst hemsjukvården. Anneli Carlsson, verksamhetschef vid Vingåkers Vårdcentral – där Högsjös egen distriktssköterska är anställd – berättade att detta gjort att man minskat antalet dagar som mottagningen i Högsjö är öppen till två i veckan.

Detta var inget som imponerade på Högsjöborna som ville gärna ha tillbaks de tidigare tre öppna dagarna i veckan, liksom möjligheten att ringa direkt till sin egen "syster" – en möjlighet som Högsjö haft kvar även efter det att övriga sörmlänningar börjat använda det nya tidsbokningssystemet via telefon. Men nu är det lokala abonnemanget i Högsjö uppsagt och den specialvägen finns inte kvar. Framför allt var Högsjöborna besvikna på att den unika personkännedom som deras distriktssköterska skaffat sig efter 20 års arbete kan gå förlorad när mer av kontakterna ska gå via Vingåker.

En annan fråga som väcktes i Folkets Hus var den om att kunna ta sig till sjukvården till en rimlig kostnad, om det så rör sig om att komma till distriktssköterskemottagningen eller vårdcentralen i Vingåker. Från Anneli Carlssons sida kom en antydan om att man har för dyra och stora lokaler i Högsjö och hon hoppades få förslag på alternativa lösningar. Högsjöborna kontrade med att man istället borde skaffa fler patienter till vårdcentralen dels via närboende från den östgötska sidan av länsgränsen och dels i grannorten Brevens Bruk i Örebro län.

Att få till ett bra samarbete över länsgränsen med just Brevens Bruk har ju länge varit ett önskemål i Högsjö. Än så länge har ingen politiker lyckats särskilt bra med det – oavsett om ämnesområdet varit skola, kollektivtrafik eller något annat – men Britta Bergström lovade att ta med sig förslaget och undersöka möjligheten till samverkansavtal med Örebro läns landsting. Det skulle i så fall också gälla omvänt, då det påpekades från Högsjöborna att det skulle vara betydligt smidigare för dem att ta sig till Universitetssjukhuset i Örebro för sjukhusvård än att åka till Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Synpunkterna från Högsjö kommer nu att sammanfogas med det som hämtas in från övriga dialogmöten för att sedan användas som beslutsunderlag vid landstingets och hälso- och sjukvårdsnämndens fortsatta arbete.

Urban Århammar

Hem

© Hjälmarens Tidning 2010