Alla positiva till Österåker,
men oklart på vilket sätt

VINGÅKER | I publiken | Politik | Politikerutfrågning om Österåkers framtid | Österåkers idrottshall | 20 maj 2010
Medverkande: Björn Andersson (m), Hans Averheim (vtl), Pernilla Hagberg (mp), Lars-Gunnar Karlsson (fp), Jörgen Larsson (s), Lasse Nilsson (v), Gunnar Österberg (c)

Vid sockenrådets utfrågning av de politiska partierna om Österåkers framtid igår kväll var alla positiva. I teorin. Några mer konkreta idéer om hur bygden ska utvecklas var svårare att urskilja bland politikersvaren.

Under rubriken "Kan man leva och bo i Österåker efter valet?" gav Österåkers nya sockenråd – i sitt allra första offentliga arrangemang – invånarna chansen att ställa frågor till Vingåkers fullmäktigerepresenterade partier igår kväll. Alla fanns på plats utom kristdemokraterna vars representant insjuknat.

Sockenrådets Egil Boräng och Ing-Mari Frössevi värmde upp podiet och de välfyllda stolsraderna i idrottshallen intill den nedlagda skolan med några mer lättsamma frågor om Österåker, som samtidigt taktiskt nog antagligen var tänkta att leda in på positiva tankar om Österåkers framtid. Det handlade bland annat om invånarantal i Österåker (744, inte 162 som kommunens hemsida hävdar), antal företag (45) och hur många år Österåker var egen kommun (88).

Första frågan fortsatte i den positiva andan. Kvällen utgick från Vingåkers kommuns vision för 2010 där det exempelvis står "Vi är stolta att varje plats i kommunen bidrar med sin egen karaktär och historia". Frågan var då vad de medverkande politikerna – som i flera fall endera själva bor i eller har bott i Österåker – tycker är Österåkers styrka.

Björn Andersson (m) – placerad längst ut till vänster från publikens synvinkel – nämnde Österåkersandan och den vackra kulturbygden och kom därpå snabbt in på sin för kvällen återkommande käpphäst länsstyrelsen och dess regelverk som han menar i många fall stoppar utvecklingen av denna kulturbygd.

Lasse Nilsson (v) ville gärna dra in hela Vingåker i resonemanget under kvällen och nämnde hur centralt både kommunen och Österåker ligger. Hur nära det är till all service. Sammanhållningen, andan och hur detta uttryckts i bland annat starten av Österåkers lanthandelscenter var återkommande svar.

Frågekvällen fortsatte med en önskan att få reda på hur partierna ser på landsbygdsutveckling i allmänhet och den som kan ske i Österåker i synnerhet. Jörgen Larsson (s) talade – som flera gånger under kvällen – om sitt partis centrala satsning på grundläggande service i form av saker som kollektivtrafik och bredband. Lasse Nilsson (v) hyllade småföretagandet. Pernilla Hagberg (mp) nämnde sitt partis syn på att det är på landsbygden den framtida utvecklingen ligger. Gunnar Österberg (c) lyfte lantbruket som stark lokal företagsgrupp.

Flera av de övriga kom också in på frågan om bredband och mobiltäckning. Björn Andersson (m) återvände till länsstyrelsens begränsande inverkan på möjligheterna att utveckla bygden med strandnära byggnation och vindkraft. Men menade också att kommunens invånare – både i Österåker och andra delar – har en ovana att förhindra utveckling genom att överklaga allt från mobilmaster till just byggen av bostäder i strandområden.

Skolan var förstås en fråga som kom upp efter Österåkers skolas nedläggning. Det frågeställaren främst ville ha svar på var om det pedagogiskt fanns någon egentlig orsak att flytta barnen till större skolor. Hans Averheim (vtl), Lars-Gunnar Karlsson (fp) med flera menade att det inte finns någon forskning som stöder påståendet att små skolor är sämre rent pedagogiskt.

Pernila Hagberg (mp) menade att vissa ämnen kan bli lidande på små skolor om det inte finns lärarkompetens inom dem, men menade att den mindre skolans fördelar ändå överväger. Björn Andersson (m) och Jörgen Larsson (s) var inte lika övertygade, utan framhöll saker som större skolors utbud av kamrater att byta mellan och deras bättre möjligheter att förbereda eleverna för att den kulturchock det är att flytta till stora, stygga Vidåkersskolan för småskolornas elever.

Det var ju också socialdemokraterna och moderaterna som drev igenom nedläggningen. Men när frågan om man var positivt inställda till en friskola i Österåker var alla helt plötsligt med på noterna. Ja, möjligen inte Lasse Nilsson (v) som vinglade lite med den ja/nej-svarsskylt som alla fått för att kunna svara snabbt samtidigt på korta frågor. Lite märkligt, hans partikollega Åke Tholin var ju positiv när frågan ställdes för en månad sedan vid paneldebatten i Vingåkers bibliotek.

Följdfrågor om skolan var om Baggetorps skola kommer att öppnas igen till hösten. Svaret var nej från alla. Med ett beklagande från vissa. Sedan hamnade man i en diskussion om arbetsmiljön i Marmorbyns skola, dit flera av Österåkersbarnen flyttat.

Därpå blev ämnet nybygnation av bostäder. På en fråga om huruvida kommunen marknadsför den detaljplanerade del av kyrkbyn där det ännu inte finns några bostäder berättade Björn Andersson att han visat Peab områden i hela kommunen. Men företaget ville allra först bygga centralt i Vingåker, där det nu står ett helt nytt hus tomt sedan länge.

När det gäller attraktiva strandnära tomter föreslog frågeställaren två områden vid Hjälmaren, Marenområdet och Kalkbrottsvillorna. Podiet var försiktigt positivt till detta, men Björn Andersson påminde än en gång om hur ogin länsstyrelsen visat sig tidigare både vad det gäller Öljaren och Viala.

Några svar i korthet så. Kollektivtrafiken lär inte utökas. Att behålla tågstopp i Vingåker prioriteras. Kommunutvidning, alla partier vill ha kvar Vingåker som egen kommun med viss reservation för hur ekonomin utvecklas. Hemsändningsbidraget som påverkar Lanthandelscenters ekonomi lär bli det som kommunfullmäktige beslutat om nyligen.

Partierna var positiva till att sockenstugan ska kunna användas av fler av Österåkers många aktiva föreningar. Bergtäkten i Grövsbol, de flesta menade att vi behöver ta grus och berg men att det måste ske så att närboende inte störs. Det ska göras "med finess" som Gunnar Österberg (c) uttryckte det. Hur den finessen skulle gå till rent praktiskt var det däremot ingen som riktigt kunde förklara mer än att man som närboende inte ska behöva få sprängsten i trädgården. Den enda som uttryckte tveksamhet var Lasse Nilsson (v) som ifrågasatte varför vi här i trakten ska bidra med mer än andra när det gäller grusbrytning och bergtäkter.

Överhuvudtaget var de rent konkreta åtgärderna för att utveckla Österåker och Vingåkers landsbygd frånvarande. I teorin var dock alla överens om att dessa områden är viktiga för Vingåker. En åhörare sammanfattade det hela bra med att det på närvarande politiker lät som att Vingåkers framtid ligger i landsbygdens utveckling. Han uttryckte då en förhoppning om att det inte ska stanna vid bara vackra ord, utan att det även tillförs resurser till landsbygden så att det kapital som ändå finns i Vingåker inte alltid stannar i satsningar på centralorten. Hjälmarens Tidning lär få återkomma i ämnet.

Urban Århammar

Läs även: En sömnig valupptakt

Hem

© Hjälmarens Tidning 2010