En sömnig valupptakt

VINGÅKER | I publiken | Politik | Politisk paneldebatt | Vingåkers bibliotek | 20 april 2010
Medverkande: Camilla Anglemark (s), Björn Andersson (m), Lennart Andersson (kd), Hans Averheim (vtl), Pernilla Hagberg (mp), Margareta Karlsson (fp), Åke Tholin (v), Gunnar Österberg (c)

En försiktig och avvaktande – ja, rentav sömnig – valupptakt var vad som bjöds på Vingåkers bibliotek när representanter för åtta partier mötte publiken för en paneldebatt ledd av Ove Carlson.

Man kanske inte hade kunnat räkna med några tydliga utspel så här tidigt på valårssäsongen, när partiernas interna arbete än så länge antagligen mest gått ut på att fastställa listor till valsedlarna. Med åtta paneldeltagare fanns det inte heller tidsutrymme för några djupgående svar på frågor som ställdes. Några stora skillnader i svaren gick heller inte att hitta.

Till exempel frågan om ungdomsarbetslösheten. Där kom panelen i stort sett fram till att den inte är bra. Nähä. Sedan pekade man på den miljon som kommunfullmäktige i höstas beslutade om att lägga på att skaffa fram praktikplatser med vettig handledning åt Vingåkers ungdomar.

Även i skolfrågan var oktetten i praktiken överens. Till och med vänsterpartiets Åke Tholin ställde sig försiktigt positiv till en friskola i Österåker. Den enda som avvek var socialdemokraternas Camilla Anglemark som på en direkt fråga från publiken sa att partiet väntar in den konsekvensbeskrivning som ska göras, och även pekade på det minskade elevunderlaget med få födda barn i kommunen.

Övriga partiers stöd var också synnerligen vagt och teoretiskt och med antydningar om förbehåll. Och några garantier för att Högsjö skola, som fick finnas kvar när skolorna i Österåker och Baggetorp lades ned, skulle vara helt säker i framtiden kunde i alla fall inte jag urskilja.

En annan fråga var den om skolmaten. Här var så gott som alla rörande överens om att satsningen på köket och rekryteringen av en kostchef varit ett lyft. Och de hade minsann varit ute och ätit på skolorna själva. Den mest orutinerade debattören i församlingen, miljöpartiets Pernilla Hagberg, menade dock att det fortfarande går att höja kompetensen rejält.

Hettade till lite i debatten gjorde det först när det ställdes frågor från publiken om varför kommunen inte satsade på funktionshindrade. Tyvärr så gjorde frågeställarna misstaget att ställa de funktionshindrade mot motorklubbens verksamhet, vilken beskrevs som att bestå av att föra oväsen. Det gav exempelvis moderaternas Björn Andersson en lätt utväg då han kunde visa på SMK Vingåkers omfattande ungdomsverksamhet. Om eventuella brister i kommunens inställning till funktionshindrade blev därigenom egentligen ingenting sagt.

Om att föreningen som haft hand om skate-hallen läggs ned och förslagen att fritidsgården skulle kunna ta över ansvaret blev heller inget konkret yppat. Kontentan av den avslagna debatten tolkar jag som att man i första hand anser att det egna ansvaret och föräldraansvaret bör vara stort där, precis som i andra föreningar med ungdomsverksamhet.

Integrationen var en annan fråga där slitna uttryck nyttjades flitigt. Kristdemokraternas Lennart Andersson påpekade att de så kallade nysvenskarna är en resurs vi verkligen behöver i arbetslivet när 40-talisterna går i pension. En inlärd sanning som börjar ifrågasättas då en stor andel av de jobb som 40-talisterna haft har försvunnit utomlands eller helt enkelt rationaliserats bort.

Andra vanliga argument om att vi måste underlätta för läkare och andra högutbildade asylsökande att snabbt få möjlighet att börja jobba här hördes också. Hur den betydligt större gruppen lågutbildade asylsökande ska integreras bättre var det däremot helt tyst om. Det pratades om att vi måste hitta mötesplatser och att vi måste sluta tala i termer som "vi och dem". Något vettigare blev inte sagt.

Den som hade mest att komma med i frågan var initiativtagaren till debatten själv, bibliotekschef Inger Högberg. Hon ser dagligen de manliga asylsökande som vankar runt på biblioteket och mår dåligt, påpekade att de kvinnliga asylsökande som finns i kommunen knappt syns alls och konstaterade att vi på senare år blivit sämre på att möta de nyanlända i Vingåker än vi var tidigare.

Ja, och frågan är om våra politiker överhuvudtaget har några kontakter med "dem", med de invandrargrupper som bor här just nu. Ingen av paneldeltagarna verkade i alla fall ha någon uppfattning om de gruppernas egna intentioner och önskemål. Är det så att alla som vistas här nu har för avsikt att flytta härifrån om de beviljas permanent uppehållstillstånd faller ju hela frågan. Man kan ju inte tvinga någon att bli integrerad i Vingåker. Den som fått uppehållstillstånd har ju den självklara rätten att flytta precis dit de själva vill om de ordnar bostad och försörjning.

Avslutningen om framtiden, mer konkret Vingåkers status som egen kommun, gav inte heller några tydliga besked. Alla verkade vilja att Vingåker ska fortsätta vara en egen kommun men la in diverse brasklappar om ekonomins inverkan.

Att döma av denna debatt så skulle man faktiskt kunna dra lott om vilket parti man ska rösta på i kommunalvalet i höst. Så luddiga var deras representanter. Men jag förväntar mig betydligt skarpare debatter längre fram. Ja, jag till och med kräver det som kommuninvånare. Lite högre kvalitet på inläggen från våra politiska partiers företrädare förtjänar vi allt här i Vingåker.

Urban Århammar

Hem

© Hjälmarens Tidning 2010