Christer Wälivaara, Örebro 2010

Krav med uppföljning ger rättvis
handel och bättre arbetsvillkor

ÖREBRO | I publiken | Samhälle | Fair Trade Forum | Örebro Universitet | 16 oktober 2010

Under den första Fair Trade Forum-dagen på universitetet igår var en slutsats att vi som enskilda konsumenter liksom offentlighetens upphandlare måste ställa krav på att det vi köper produceras på ett rättvist sätt och att det måste till uppföljningar för att se att kraven efterlevs. Dessutom bjöds det på underhållning, information och rättvisemarknad.

Två dagar med fokus på rättvis och etisk handel genomförs i helgen på Örebro Universitet med en rad föreläsningar och seminarier i programmet. Under den första dagen på Fair Trade Forum igår fredag var ett återkommande budskap att vi måste ställa krav på och frågor till dem vi handlar med. Det både som enskild konsument i affären och som företrädare för privata företag och inte minst som offentliga upphandlare.

Men det räcker inte med att ställa krav, man måste också följa upp att kraven på schysta villkor i alla producent- och underleverantörsled efterlevs. Där kan många av de organisationer som jobbar med att ta fram riktlinjer för rättvis handel ha en viktig funktion som kontrollinstanser. Ett av fredagens seminarium tog upp just hur den offentliga upphandlingen fungerar. En panel bestående av Emma Rung, Fairtrade, Kristina Areskog Bjurling, Swedwatch, Lisa Sennström, Miljöstyrningsrådet och Karin Sandberg, Örebro kommun presenterade sin verksamhet och diskuterade hur den offentliga upphandlingen kan bli både miljömässigt och etiskt hållbar.

I en annan föreläsningssal presenterade nätverket Rena Kläder hur långt från idealet textilindustrin fortfarande är i många låglöneländer och hur svårt det kan vara att komma åt att kontrollera utvecklingen där och stödja lokala organisationer. Rena Kläder var en ny bekantskap för mig, och som privatperson känns det som att det tar mycket tid att sätta sig in i hela rättvisehandelssfären. Det verkar finnas väldigt många organisationer med skilda inriktningar och specialkunskaper. Man vill självklart vara en schyst konsument, men för att orka vara det måste det gå att få entydig information enkelt och snabbt. Kanske är just dessa återkommande rättviseforum steg på vägen dit.

Christer Wälivaara från LO-TCO Biståndsnämnd hade en liten annan ingång. Han berättade om hur man jobbar fackligt – internationellt och nationellt – i de länder där stora idrottsmästerskap som OS och fotbolls-VM arrangeras för att uppmärksamma hur villkoren är för dem som arbetar före, under och efter dessa evenemang, med bland annat byggen av stora idrottsanläggningar. Hur man kan stärka dessa villkor i och med att de mäktiga organisationerna bakom de gigantiska arrangemangen liksom länderna där de arrangeras självklart vill framstå som goda. Det har då fackföreningsrörelsen tagit fasta på för att arbeta för att gjuta den absoluta grunden för att vi ska kunna få till en schyst världshandel – att vi har godtagbara arbetsförhållanden och levnadsvillkor i alla världens länder.

En lång rad seminarier inom olika rättviseämnen hålls även idag lördag. Men mycket av Fair Trade Forum-dagarna består säkerligen också i att träffa andra som agerar för rättvis handel, att bygga nya nätverk och stärka de nätverk som redan existerar. Men arrangemanget innehöll även mer lättsamma inslag. En grupp levande skyltdockor visade rättvist mode, en capoeira-grupp hade uppvisning och dessutom hade en stor grupp försäljare av rättviseprodukter och informatörer från olika organisationer platser på den marknad som också hölls inne i Forumhuset på universitetet.

Urban Århammar

Lisa Sennström, Örebro 2010Levane skyltdockor, Fair Trade Forum Örebro 2010Fair Trade Forum, Örebro 2010Capoeira, Fair Trade Forum Örebro 2010Fair Trade Forum, Örebro 2010
Levande skyltdockor, Fair Trade Forum Örebro 2010Capoeira, Fair Trade Forum Örebro 2010Rena Kläder, Örebro 2010Fair Trade Forum, Örebro 2010Emma Rung, Örebro 2010

Hem

© Hjälmarens Tidning 2010