Monica Borrfors & Gösta Nilssons Trio, Ekbackskyrkan, Vingåker 2012

Borrfors höll Z-lågan levande

Musik | Vingåker | Traditionsbärande konsert i Ekbackskyrkan | 15 januari 2012

Sommaren 2005 gjorde Monica Borrfors en spelning med Gösta Nilsson på piano i Västra Vingåkers Kyrka. Redan vid det tillfället hade hon plockat upp några kompositioner som främst förknippas med den då nyligen bortgångna Monica Zetterlund. Sedan dess har Monica Borrfors och Gösta Nilssons Trio utvecklat två omgångar med Monica Z-material.

När konstellationen igår intog ett annat av kommunens kyrkorum, Ekbackskyrkan, så var det med det senare av dessa program. Ett där de, som Borrfors själv förklarade, till stor del fokuserar på att förvalta traditionen och lyfta fram de fantastiska textskrivare som säkerligen influerades mycket av Monica Zetterlunds röst och karisma när de skrev svenska texter till internationella schlagers och jazzkompositioner. Låtar som i Zetterlunds tappning förvånansvärt snabbt blev en del av den svenska visskatten.

Förutom Borrfors och pianisten och kapellmästaren Nilsson så består trion av ytterligare två skickliga musiker, trumslagaren Jesper Kviberg och kontrabasisten Filip Augustson. Den sistnämnde stod för en av eftermiddagskonsertens höjdpunkter med introt till Lars Gullins "Silhouette", som fått svensk text av Johnny Olsson. Den låten, liksom mycket av övrigt material under konserten, hämtades från Monica Borrfors andra skiva med Monica Zetterlund-låtar – "Li'l Darlin". Vi fick höra en hel del fina ballader, men även sprättigare saker där främst Nilsson och Augustson fick chansen att briljera, medan Kviberg mestadels höll sig cool och såg till att drivet ändå fanns kvar i de olika melodierna när han ömsom piskade, ömsom smekte sina trummor.

Borrfors karakteriserade Ekbackskyrkans akustik som aningen dämpad och kompenserade med att nästan artikulera övertydligt, men bevisade också att hon är mycket skicklig i konsten att förvalta Monica Zetterlunds arv. Vi fick höra klassiker som "Gröna Små Äpplen", "Vad En Liten Gumma Kan Gno" och "Var Blev Ni Av Ljuva Drömmar?" men också en mer udda lustifikation som Beppe Wolgers "Vad Jag Åt Som Barn".

Monica Borrfors och Gösta Nilssons Trio ska ha en eloge för att de så varsamt vårdar traditionen efter både Monica Zetterlund och fantastiska textmakare som Olle Adolphson, Beppe Wolgers, Lars Forssell och Tage Danielsson. Man kan tycka att dessa sånger och texter borde vara så starkt förankrade i folksjälen att de kan leva vidare av sig själva, men blir det så att ingen framför dem så riskerar de att snabbt försvinna. Där gör Borrfors, Nilsson, Augustson och Kviberg en stor insats.

Urban Århammar

Monica Borrfors & Gösta Nilssons Trio, Ekbackskyrkan, Vingåker 2012Monica Borrfors & Gösta Nilssons Trio, Ekbackskyrkan, Vingåker 2012Monica Borrfors & Gösta Nilssons Trio, Ekbackskyrkan, Vingåker 2012Monica Borrfors & Gösta Nilssons Trio, Ekbackskyrkan, Vingåker 2012

Hem

© Hjälmarens Tidning 2012