Malin Foxdal, Säfstaholms Slott, Vingåker 2011

Malin Foxdal bjöd in sommaren

Musik | Vingåker | Hela Säfstaholm grönskade | 27 juni 2011

Hon blev allt en smula störd av de solstrålar som letade sig in genom de stora fönstren i Säfstaholms Slotts musikrum och träffade henne rakt i ögonen under andra delen av konserten ikväll, Malin Foxdal. Men i övrigt så omfamnade den skickliga sångerskan denna heta junikvälls stämning, bjöd in den svenska sommaren och bjöd publiken på en musikalisk motsvarighet. Med öppna fönster som släppte in ackompanjerade fågelsång från den lummiga parken utanför var det som att hela slottet vänts ut och in och att vi helt plötsligt befann oss mitt ute i högsommargrönskan.

Musikernas fina insatser och urvalet av sånger förstärkte den känslan. Sångerskan Malin Foxdal ackompanjerades av en kvartett av Scenkonst Sörmlands musiker, Emma-Karin Maurin (flöjt), Mihai Anton Cucu (violin), Kristina Ekman (viola) samt Christina Wirdegren Alin (cello), och låtarna passade denna konstellation väl. Det var en blandning av några av de mest uppskattade visorna och folktoner från Malin Foxdals Dalarna. Där fanns Dan Andersson, "Dejlig Rosa", Cornelis, Bellman, "Vårvindar Friska" och Taube förstås.

Precis när det började kännas lite för fint och bli för många självklara melodival så kom Malin Foxdal med exakt rätt mängd överraskningar för att krydda programmet och ge det knorr. Till knorrarna kan definitivt den österbottniska "Giftasvisan" räknas, men även den traditionella "I Denna Ljuva Sommartid" när den gick över i Sofie Livebrants nyskapade version. Till kryddorna får vi lägga Malin Foxdals egen omtolkning av Bellmans "Movitz Mitt Hjärta Blöder" och den magnifika "Livets Hav", som finns på hennes första soloalbum "Jag Längtade". Sammantaget en konsert som var essensen av vår sommar – vacker, stillsam, skönt grön men med stråk av såväl svärta som lekfullhet och drama.

Urban Århammar

Malin Foxdal, Säfstaholms Slott, Vingåker 2011Malin Foxdal, Säfstaholms Slott, Vingåker 2011Malin Foxdal, Säfstaholms Slott, Vingåker 2011

Hem

© Hjälmarens Tidning 2011