Eldkvarn, Vinöns Värdshus 2011

Värdig värdshusavslutning med Eldkvarn

Musik | Örebro | Fullt hus på Vinön ännu en gång | 19 augusti 2011

Sista konserten för säsongen på Vinöns Värdshus var också den som sålde ut allra först. Återvändande Eldkvarn har blivit ett säkert kort och inte heller i år svek gruppen. Både nyfikna nykomlingar som upptäckt gruppen via Pluras medverkan i diverse tv-program och de trogna fantasterna fick vad de ville ha. Några av de sistnämnda diskuterade på färjan från Hampetorp om Eldkvarn skulle spela deras favorit "Nerför Floden" från det klassiska albumet "Kungarna Från Broadway" och var lite tveksamma till det, men de fick sin önskan uppfylld redan i inledningen av konserten.

Att det fanns nya Eldkvarn-diggare i publiken bevisades av att jag snappade upp en livlig diskussion bland några besökare längre bak i stolsraderna som sänkte medelåldern rejält. De kom inte riktigt överens om huruvida basisten i gruppen var malplacerad eller cool. Jag tror att cool-sidan vann debatten. Bland äldre Eldkvarn-fans är en sådan frågeställning rent absurd. Tony Thorén är förstås en lika stor del av Eldkvarns hjärta som Plura och Carla Jonsson.

Eldkvarn körde en rak konsert utan paus som gav stor plats åt Carlas gitarrspel och förstås innehöll många gamla hederliga publikfavoriter i låtlistan. Dessutom lite färskare material som Carlas "Lilla Sofie" från "Hunger Hotell" fram till den ständiga avslutningslåten "Pojkar, Pojkar, Pojkar". Därpå ett knippe extranummer innan en man ur publiken tog över micken för att leda publiken i en födelsedagshyllning till den nyligen 60 år fyllda Plura. Ett egentligen ganska fånigt inslag – att sjunga för någon man inte känner mer än som idol – men sådana händelser har en vana att just under konserterna på Vinön alltid bli fina och genuina istället för pinsamma. Så var det även denna gång.

Det enda snöpliga var att bandet inte bjöd på något extra extranummer efter hurraropen. I stort var konserten knappast någon av Eldkvarns allra bästa. Gruppen var absolut godkänd och gjorde vad som förväntades, men det högsta betyget för kvällen går istället till publiken som såg till att den här konsertaftonen på värdshuset blev till en värdig och hejdundrande avslutningsfest för säsongen.

Urban Århammar

Eldkvarn, Vinöns Värdshus 2011Eldkvarn, Vinöns Värdshus 2011Eldkvarn, Vinöns Värdshus 2011Eldkvarn, Vinöns Värdshus 2011Eldkvarn, Vinöns Värdshus 2011
Eldkvarn, Vinöns Värdshus 2011Eldkvarn, Vinöns Värdshus 2011Eldkvarn, Vinöns Värdshus 2011Eldkvarn, Vinöns Värdshus 2011

Hem

© Hjälmarens Tidning 2011