Malin Ekstrand, Lerbo Kyrka 2011

Malin Ekstrand kom hem med trio och busslåt

Musik | Katrineholm | Trio spelade pop, jazz och visa | 5 augusti 2011

Sommarmusiken i traktens kyrkor fortsatte igår kväll med en konsert av en återvändare. Malin Ekstrand, numer boende i Simonstorp efter många år i Skåne, kom tillbaks till sina barndomstrakter för en konsert i trioformat i Lerbo Kyrka. Själv sjöng Malin och spelade keyboard och med sig hade hon ett par kollegor från jobbet som lärare på musikgymnasiet Rytmus i Norrköping – Niclas Lindbolm, företrädesvis bas samt Joakim Sandén, företrädesvis trummor.

Programmet som framfördes i en hyggligt välfylld kyrka var en blandning av visjazz, vispop, visor och pop. Allra mest pop. Där ingick både mycket eget material och några sånger som andra gjort, men ganska få riktigt kända melodier – de som bänkraderna nynnade med i var främst Robert Brobergs "Båtlåt", Povel Ramels "Den Sista Jäntan" och förstås Ted Gärdestads "Sol Vind Och Vatten". Ett modigt val som gjorde konserten lite mer spännande än om hon bara lutat sig mot givna favoriter.

Malin Ekstrand visade sig också vara en språkbegåvning och sjöng på såväl svenska, som engelska, danska och skånska. De skickliga medmusikanterna, som rutinerat skiftade mellan instrumenten, fick också gott om utrymme för egna uttryck. Malin Ekstrand berättade förstås om hur "coolt" det var att åka på turné som körsångerska åt Roxette och uppträda inför tusentals åskådare, men förklarade sig nöjd med att inte vara med på den gruppens världsturné i år. Hon illustrerade känslan av att vara långt borta från familjen och stänga igen dörren till det tomma hotellrummet varje kväll med Peter LeMarcs "Kort Vals Till Min Älskade".

Dessutom framförde hon på önskemål låten "Jag Ser En Sol", som hon och barndomsvännen Anna Storm skrev texten till som tioåringar på bussen på väg till skolan i Floda. Anna skulle egentligen ha varit med som gäst på den sången, men då även hon är mamma nuförtiden fick hon tyvärr förhinder. Kanske nästa gång. För visst gav den här konserten mersmak och visst vill vi höra mer av Malin Ekstrand hemma i trakterna kring Valla och Katrineholm, nu när hon ändå bor så nära.

Urban Århammar

Malin Ekstrand, Lerbo Kyrka 2011Malin Ekstrand, Lerbo Kyrka 2011Malin Ekstrand, Lerbo Kyrka 2011

Hem

© Hjälmarens Tidning 2011