Caroline Stegenius, Stora Malms Kyrka, Katrineholm 2011

Stillsam jazzenergi i Stora Malm

Musik | Katrineholm | Caroline Stegenius och Martin Edin i kyrkan | 27 juli 2011

Ibland kan man få för sig att musiksommaren i landet bara har pråliga och spektakulära inslag. Rockfestivaler, allsångsjippon, stadsfester, paketturnéer. Men ett av de mest varierade och innehållsrika "festivalprogrammen" är betydligt mer dolt. För på sommaren fylls våra kyrkor av konserter inom diverse olika genrer. Som Stora Malms Kyrka utanför Katrineholm. Igår kväll fick den lilla skara som tagit sig till Stora Malm chansen att fylla på med energi i form av stillsam men ändå laddad jazz under en konsert med sångerskan Caroline Stegenius och pianisten Martin Edin.

Duon gjorde en imponerande insats. Det kan inte vara helt lätt att arrangera ett program som till största delen består av jazz så att det både passar i kyrkorummet utan att bli påträngande och ändå behåller den där energin. Men Stegenius/Edin har jobbat ihop i flera år och hittat rätt ton i mixen av standardlåtar som "You Go To My Head", "Sometimes I'm Happy", "I'm Old Fashioned", "I Remember You", "Willow Weep For Me" och Stegenius egna kompositioner. Där fanns också gott om utrymme för Edin att drapera Stegenius fjärilssmäckra stämma med lekfulla improvisationer där hans klassiska skolning fick fritt spelrum.

Det enda lite tråkiga tycker jag var att man i Stora Malms Kyrka valde att be publiken vänta med applåderna till efter konserten. Enligt min erfarenhet kommer publik och musiker oftast mycket närmare varandra om de som lyssnar inte behöver sitta och hålla på sig utan får applådera efter varje melodi. Men det är ju olika tradition i olika kyrkor och man får som bekant ta seden dit man kommer. Det är inte mer med det, däremot hör jag gärna mer av Caroline Stegenius och Martin Edin.

Urban Århammar

Martin Edin, Stora Malms Kyrka, Katrineholm 2011Caroline Stegenius, Stora Malms Kyrka, Katrineholm 2011Caroline Stegenius & Martin Edin, Stora Malms Kyrka, Katrineholm 2011Caroline Stegenius & Martin Edin, Stora Malms Kyrka, Katrineholm 2011

Hem

© Hjälmarens Tidning 2011