Anneli Jordahl, Katrineholm 2011

Anneli Jordahl om vampyrkvinnor och syfilisbad

Litteratur | Katrineholm | Litterärt kafé om Ellen Key och Bie | 18 mars 2011

Gräv där du står är en uppmaning som Anneli Jordahl tagit med sig från sin tid som journalist när hon senare utökat textmängden i sina alster och blivit författare. Igår kväll var hon gäst på ett litterärt kafé i sitt eget hembibliotek Ängeln, Jordahl bor nämligen i Bie sedan några år.

Kanske var det denna lokalanknytning som lockat storpublik till biblioteket i Katrineholm, Ängeln var i alla fall mer än välfylld. Jordahls huvudämne för kvällen var hennes åttonde bok – den första romanen i hennes författarskap – historien om det långvariga distansförhållandet mellan Ellen Key och Urban von Feilitzen. Jordahl hann också berätta om sin kommande roman som hon placerat i den gamla kallvattenkuranstalten Augustenbad, vars rester hon har utsikt över från hemmet i Bie.

"Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet)" heter romanen om Ellen Key och hennes besynnerliga kärlekshistoria med Urban von Feilitzen, ett förhållande som hölls levande via många långa passionerade brev i många långa suktande år – Jordahl beskrev det som ett "gravt Facebook-beroende med dagens mått mätt". När väl relationen bröts krävde Ellen Key tillbaks sina brev och brände dem, vilket gjort att Anneli Jordahl fått stor frihet när hon författat egna brev i romanen.

Men Jordahl berättade att hon ändå ville fånga de idéer som Ellen Key lämnade efter sig och som fortfarande lever i exempelvis skolan, och att hon därför hämtat många formuleringar ur andra bevarade Key-skrifter. Själv hade Anneli Jordahl en föreställning om Ellen Key som ganska tråkig tills hon började bläddra i en minnesbok och fascinerades av henne, både som debattör och samhällsutvecklare och som person. Hur de paradoxer och dubbelheter som vi alla har i våra liv var extra starka hos Ellen Key, pedagogen utan egna barn, relationsexperten utan eget äktenskap, hennes sympatier för arbetarrörelsen trots att hon själv kom från en helt annan klass.

Även hur Ellen Key och andra starka kvinnor som började ta för sig på 1800-talet blev beskrivna som "vampyristiska" av Strindberg och andra hotade män gjorde Anneli Jordahl nyfiken. Hon störde sig på de nidporträtt av Ellen Key som fortfarande lever kvar, att hon skulle en vara en kall, dominant besserwisser och menar att hon var en blodfull kvinna som i sin inställning att kropp och själ var lika mycket värda och i sina tankar om kärlek och relationer var minst lika kittlande och retfull som senare författare typ Kerstin Thorvall och Suzanne Brøgger.

Ett återkommande tema för Anneli Jordahl är idéerna bakom och framväxten av folkhemmet och folkrörelserna i Sverige, och där spelar Ellen Key en roll. Det gör faktiskt också kurorten Bie, eller rättare sagt alla kurorter i Sverige. När Jordahl började läsa på om kallvattenkuranstalten Augustenbad där man försökte bota exempelvis – den inte minst bland överheten utbredda sjukdomen syfilis – med kalla bad. Vid hälsobrunnerna och kurorterna fanns nämligen ett embryo till tanken att alla skulle ha rätt till sjukvård, även pigor och drängar. För även om de inte släpptes fram till det mineralrika vattnet samtidigt som överklassen, utan fick nöja sig med nattliga brunnstider, hade de obemedlade ändå tillgång till dessa mytomspunna hälsokällor.

Den storartade idén om rätten till sjukvård för alla som än idag är långt ifrån självklar – se på Barack Obamas svåra kamp för en sjukvårdsreform i USA, se på vår debatt om sjukvård för "papperslösa" – fanns alltså redan under kurortseran. Det är i den miljön Anneli Jordahls kommande roman utspelar sig. Hon premiärläste ett avsnitt ur den för den stora publiken i Ängeln igår kväll. Att döma av den läsningen lär även den innehålla blodfulla, starka kvinnor.

Urban Århammar

Hem

© Hjälmarens Tidning 2011