Öie Umb-Carlsson, Katrineholm 2010

Fördelning och tillgänglighet
avgörande för att minska ohälsa

KATRINEHOLM | I publiken | Samhälle | Funktionsnedsattas ohälsa går att påverka | Safiren | 15 oktober 2010

Fördelning av resurser och möjlighet att delta, alltså tillgänglighet. Det är två avgörande punkter som måste förbättras för att funktionsnedsattas onödiga ohälsa ska minska enligt talarna under ett heldagsseminarium på Safiren igår.

Det var inga nyheter som presenterades på Safiren igår under seminariedagen om onödig ohälsa hos funktionsnedsatta. Att funktionsnedsatta har lägre inkomster och en högre grad av ohälsa lär vara allmänt känt sedan länge. Liksom att fördelningen av resurser och tillgängligheten – möjligheten att delta i samhällslivet – eller snarare bristen på sådan påverkar hälsan hos funktionsnedsatta negativt. Det nya under seminariedagen var att det nu finns entydig forskning som visar hur hög grad av onödig ohälsa olika grupper funktionsnedsatta drabbas av.

Några direkta svar på hur ohälsan konkret kan minskas gavs inte av föreläsarna. Däremot redovisades tydligt sambanden hur funktionsnedsatta löper betydligt större risk än andra grupper att hamna i en ond cirkel där dålig ekonomi och begränsade möjligheter att delta i samhällslivet leder till ökad ohälsa. En samlad syn på att det ändå går att ha en bra hälsa även med en funktionsnedsättning genomsyrade dagen. Trots att det inte gavs några konkreta svar på hur denna goda hälsa ska uppnås så återkom några tankar om hur ett samhälle som gynnar den ser ut.

Det ska vara ett samhälle med relativt små klyftor där civilsamhället står starkt. Ett samhälle där tilliten är levande och där sammanhangen är tydliga. Ett samhälle där individen kan känna att den enskildes vardag är begriplig, hanterbar och meningsfull. Ett samhälle som går att närma sig på politisk väg vilket också var ett budskap till de många deltagande politikerna under dagen.

Dagen inleddes med att generaldirektören för Handisam (Myndigheten för handikappolitisk samordning), Carl Älfvåg, gjorde en kort inledning. Sedan tog länsidrottschefen Jörgen Hedberg över och berättade om hur Sörmland kommer att vara ett pilotlän inom området som kallas inkluderad idrott, vilket ska motverka den uppspjälkning av idrotten i handikappidrott och "vanlig" idrott som finns idag. Hedbergs budskap var att idrottsrörelsen måste sluta sortera och bli tillgänglig för alla, men att det kräver en mycket stor utbildningsinsats för att alla ledare och föreningar ska ha kunskap att möta funktionsnedsatta.

Folkhälsokonsulten Margareta Persson gjorde en genomgång av vår mörka historia på området med tvångssteriliseringar, skallmätning och rasbiologiska institut för att belysa det faktum att mänskliga rättigheter och synen på allas lika värde är en färskvara. Hon påpekade att diskussionen regelbundet poppar upp i olika former, exempelvis i den aktuella frågan om fosterdiagnostik och hur den ska användas. Margareta Persson återkom också till att många hälsofaktorer som fördelning, grad av inflytande och tillgänglighet är påverkbara via politik eller andra samhällsinsatser.

Magnus Wimmercranz från Statens folkhäsoinstitut som varit med om att skriva rapporten "Onödig ohälsa" och forskaren Õie Umb-Carlsson som tittat på situationen i Sörmland följde. Båda förstärkte bilden av att just människor med funktionsnedsättning är mer utsatta. Det är inte heller någon liten grupp det rör sig om. Enligt rapporten upplever mer än en miljon svenskar att de har någon typ av funktionsnedsättning. De båda återkom också till och förstärkte tidigare talares teser om att diskriminering och den typ av negativ stress där individen inte har någon egen makt över situationen är riskfaktorer för hälsan.

Seminariedagen fortsatte efter lunch med en rad workshops där förhoppningen var att deltagarna skulle kunna omvandla informationen om funktionsnedsattas utsatthet till mer konkreta förslag på hur man kan minska den onödiga ohälsan. Seminariet om onödig ohälsa kommer även att hållas i Eskilstuna och Nyköping senare i oktober.

Urban Århammar

Carl Älfvåg, Katrineholm 2010Margareta Persson, Katrineholm 2010Magnus Wimmercranz, Katrineholm 2010Jörgen Hedberg, Katrineholm 2010Seminarium om onödig ohälsa, Katrineholm 2010

Hem

© Hjälmarens Tidning 2010