Marie Ackelman

Sömnproblem vanligt hos
äldre men kan motverkas

KATRINEHOLM | I publiken | Samhälle | Planering och avslappningsövningar kan hjälpa | Safiren | 13 oktober 2010

Sömnproblem är vanliga, speciellt hos äldre. Dålig sömn kan ha samma effekt som demens när det gäller minnet och koncentrationsförmågan. Men det finns sätt att motverka problemen. Några knep lärdes ut under en inspirationsdag på Safiren igår.

Igår hölls en inspirationsdag på Safiren på temat sömn och sömnproblem för äldre. Marie Ackelman, geriatriker och överläkare på Kullbergska sjukhuset föreläste och Ulla Eriksson, sjukgymnast lärde ut avslappningsövningar. Moderatorn J. Lars G. Nilsson, läkemedelssakkunnig hos SPF (Sveriges Pensionärsförbund), inledde med att berätta om det projekt som SPF och PRO (Pensionärernas Riksorganisation) driver för att få fram kunskap om och motverka överdriven medicinering av äldre.

Marie Ackelman, specialist inom åldringsvård, gjorde en summering av vad forskningen vet om vad sömn egentligen är – vilket inte är så väldigt mycket. Hon gick igenom vilka typer av sömn som finns och hur cyklerna av dessa typer bör vara för vi ska känna oss utvilade efter sömnen, men påpekade att det varierar från person till person och även förändras med åldern. Hon återknöt även till frågan om läkemedel och förklarade att många läkemedel kan ha biverkningar som stör sömnen. Ackelman var också mycket tydlig med att sömnmedel inte ska ses som en lösning på sömnproblem annat än undantagsvis och i kortare perioder – då sömnmedlen i sig har många nackdelar.

Överläkare Marie Ackelman menade också att det är helt naturligt att sömnvanorna förändras när man blir äldre. Det är inte troligt att man sover lika bra när man är 70 som när man var 20. För den skull ska inte upplevda sömnproblem negligeras. Det är nämligen ett växande folkhälsoproblem i alla ålderskategorier, och speciellt bland äldre. Inte minst minnet påverkas om man sover dåligt. Många gånger kan det som verkar vara demens helt enkelt bero på dålig sömn, vilhet gör att hjärnan inte får den ro den behöver för att sortera och lagra intryck och minnen. Sömnproblem kan också leda till koncentrationssvårigheter och därigenom ökad olycksrisk.

Så vad ska man då göra för att motverka sömnproblemen? Ett inledande moment kan vara att föra en sömndagbok. Att ta reda på vad man äter och dricker under dagen, när man äter och dricker, om man sover på dagen, om man rör på sig under dagen, om man har regelbundna tider, hur temperaturen är i sovrummet med mera. Hur ljust man har omkring sig och när på dagen man har mycket ljus omkring sig kan också påverka kroppens förmåga att producera och ta upp de ämnen som behövs för att somna lätt och sova bra.

Dessutom noterade Ackelman ännu en gång att de läkemedel man tar mycket väl kan påverka sömnen negativt. En av de faktorer som påverkar sömnen mest är smärta. Att mildra smärtan från exempelvis förslitningsskador är sålunda också viktigt för att motverka sömnproblem, men då förstås helst utan att använda läkemedel som i sig är dåliga för sömnen.

Efter en kaffepaus tog sjukgymnasten Ulla Eriksson vid och engagerade den stora publiken i en rad avslappningsövningar. För att få bort den stress och spänning som vardagens bekymmer bygger upp – även när man är äldre – och som ett komplement till att röra på sig så mycket som möjligt är förmågan att slappna av avgörande för att kunna sova gott. Men det är inte alltid så enkelt. Ulla Eriksson gav konkreta tips på hur man tar sig an uppgiften att lära känna sin kropp genom en rad övningar när det gäller andning, att skaka loss och att låta del efter del av kroppen bli behagligt tung, varm och avslappnad.

Förutom själva föreläsningarna bjöds det på musik och teater och fanns ett informationstorg under inspiratiosdagen. Den arrangerades av landstingets läkemedelskommitté i samarbete med en rad andra instanser och kommer även att hållas i Eskilstuna och Nyköping senare i oktober.

Urban Århammar

Marie AckelmanUlla Eriksson

Hem

© Hjälmarens Tidning 2010