Fransk metod ska göra
måltider till upplevelser

KATRINEHOLM | I publiken | Samhälle | Föreläsning om Sapere-metoden | Ängeln | 5 juli 2010

I september startar ett projekt för att ge brukarna inom handikappomsorgen ökad stimulans vid måltiderna. Under en föreläsning på Ängeln i torsdags presenterades Sapere-metoden.

Med start den 10 september kommer 129 brukare och 72 personal på 18 boenden inom handikappomsorgen att få utveckla sina upplevelser av måltider i ett projekt. Det är den franska Sapere-metoden som kommer att användas i Katrineholm. Dietisten Sara Svensson är projektledare och kocken Elin Seger kommer att finnas med som stöd för personal och brukare. De båda medverkade vid en föreläsning i Ängeln i torsdags där projektet presenterades.

Sapere-metoden togs fram i matlandet Frankrike på 70-talet när man där började märka av en likriktning av smaker i färdigrätter där det söta och det salta tog över. Metoden infördes i skolor för att träna upp sinnena hos eleverna och göra dem medvetna om sin egen smak. Sapere-metoden togs till Sverige på 90-talet av Carl Jan Granqvist i Grythyttan och har testats i skolor i bland annat Kumla, men det här är första gången som ett större projekt genomförs inom handikappomsorgen.

Projektet kommer att utgå från brukarnas önskemål och förmåga, men tanken är att även den personal som utbildas till att vara nyckelpersoner kan tänkas vidga sin inställning till matlagning och måltidsupplevelser. Det som ingår i metoden är bland annat enkla experiment för att lära känna sina sinnen i samband med måltiderna, och då inte bara smaken utan alla de sinnen som påverkar upplevelsen.

Sara Svensson tog som exempel upp hörseln. Stökiga skolmatsalar kan påverka måltidsintrycket negativt likväl som en ljudligt tuggande bordsgranne. Att lukten utgör ungefär 90% av smakintrycket illustrerade hon och Elin Seger med ett litet experiment bland åhörarna som exempel på hur Sapere-metoden kommer att användas på boendena.

Deltagarna ska också få utveckla förmågan att verbalt uttrycka den smaken. Målet är att man efter den egna smak som man hittat och utvecklat ska våga prova nya livsmedel och rätter och variera sig i det man äter. En sidoeffekt av detta blir förhoppningsvis en förbättring av hälsan, både hos brukare och personal. I projektet ingår också ett restaurangbesök med en middag med fin dukning och allt som hör till en god måltidsmiljö runtomkring. Detta kommer att genomföras hos restaurangskolan. Sapere-projektet pågår fram till och med mars 2011.

Urban Århammar

Hem

© Hjälmarens Tidning 2010