Jenny Jungebro, Movére, Evolution of Dance, Katrineholm 2011

Glädje är tre kvart på en läktare

Dans | Katrineholm | Movére imponerar i "Evolution of Dance" | 13 augusti 2011

För länge sedan kunde jag ganska lätt definiera glädje. Den var ungefär tre kvart lång, gjord av plast och hade två sidor. De tillfällen när en riktigt bra lp-skiva kan göra dagen, veckan, månaden, ja, hela världen bättre är dock numer tyvärr ganska sällsynta. Men igår fick jag ett bevis att 45 minuter fortfarande räcker långt, och då är det varken musik eller fotboll jag talar om – utan dans med betydligt fler sidor än två. Där fanns bland annat afrikansk, balett, swing, jazz och modern dans.

Den unga dansgruppen Movére har visat upp sig i en rad olika dansnummer tidigare, och igår tog man ett steg till genom att ha premiär på en helt egen föreställning. Den röda tråden i "Evolution of Dance" var enkel att följa. Gruppen skulle illustrera dansens olika utvecklingsfaser med en rad nummer, men hade tagit in en egensinnig konferencier (Hampus Larsson) som ställde till en massa oreda.

Att Movére består av talangfulla dansare har vi kunnat se tidigare, men det är en sak att göra enskilda nummer och något helt annat att sätta ihop en hel show. De åtta dansarna imponerade dock verkligen genom att lyckas hålla både tempo och energi uppe genom hela föreställningen. Det var egentligen bara vid musikbytet mellan streetdance-numren som det uppstod en liten glipa. Smart annars att bjuda in just street-grupperna för att både få lite andrum och en helhetsbild av dansvärlden.

När man nu hade Hampus Larsson som konferencier och gästdansare var avslutningsnumret en självklarhet. Sedan "Single Ladies" med Hampus i centrum först visades i Katrineholms Ungdomsrevy har den blivit något av en klassiker i Katrineholms danshistoria. Den fungerade också som en fin sammanfattning av hela "Evolution of Dance" genom att innehålla humor, drama, energi och särdeles imponerande dansinsatser. Glädje var ordet.

Ett nummer förtjänar att få extra mycket beröm, men jag vet inte riktigt hur jag ska kunna göra det för jag finner inga ord som kan förklara på ett rättvisande sätt hur mäktig den solodans som Jenny Jungebro själv koreograferat var. Efter att ha sett den fick man lov att påminna sig själv om att börja andas igen. Jag hoppas verkligen att Movére har ork och möjlighet att fortsätta, för med "Evolution of Dance" har gruppen jobbat fram ett embryo till något stort.

Fler bilder från repetitionerna inför Movéres föreställning "Evolution of Dance" finns här.

Urban Århammar

Hem

© Hjälmarens Tidning 2011